۱۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۱۶

نگرانی‌های دولت تاجیکستان از پرونده بابک زنجانی

این روزها وقتی صحبت از فساد مالی و جرایم اقتصادی به میان می آید، نام بابک زنجانی، جدیدترین متهم پرونده های مرتبط با این گونه جرایم، نخستین نامی است که به ذهن متبادر می شود. اما شاید دانستن این موضوع جالب توجه باشد که این موضوع تنها به ایران محدود نمی شود و گستره فعالیت زنجانی در تاجیکستان، دولت دوشنبه را نیز به طور کامل نسبت به ماجرا حساس کرده است.
کد خبر : ۱۵۴۰۴۶
صراط: سایت تحلیلی «اوراسیا نت» در مطلبی که درباره فعالیت های بابک زنجانی در تاجیکستان و ارتباط وی با مقامات این کشور منتشر کرده، توصیفی جالب از وی به عمل آورده و می نویسد «یکی از مشهورترین تاجران تاجیکستان»، هفته گذشته در زادگاه خود، یعنی ایران دستگیر شد.

این سایت ضمن اشاره به خبر بازداشت بابک زنجانی، اشاره می کند وی که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا به واسطه دور زدن تحریم های نفتی ایران در لیست سیاه قرار گرفته، از مدت زمان اندکی پس از روی کار آمدن حسن روحانی در ایران و در پی درخواست روحانی برای مبارزه با افرادی که از تحریم ها به نفع خود بهره گرفته اند، تحت تعقیب و بازجویی قرار گرفت.

در ادامه این مطلب به فعالیت های زنجانی در تاجیکستان اشاره شده و آمده که وی به لطف ارتباط خود با امام علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان، توانسته شبکه تجاری عظیمی را در این کشور شکل دهد. ارزش خالص دارایی های وی در این کشور، بالغ بر 13.5 میلیارد دلار، یعنی حدوداً دو برابر تولید ناخالص داخلی تاجیکستان برآورد می شود.

با این حال، تصمیم وی سرمایه گذاری در تاجیکستان، سبب برانگیخته شدن تعجب و حساسیت بسیاری شد؛ زیرا فعالیت در این کشور بسیار غیرشفاف و بازار آن بسیار کوچک است. بر همین اساس، برخی در غرب به این نتیجه رسیدند که تاجیکستان در حال تبدیل شدن به عرصه ای مناسب برای فعالیت های مرتبط با پولشویی است. 


بابک زنجانی به همراه امام علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان

امپراتوری بابک زنجانی در تاجیکستان، شامل یک بانک، یک خط هواپیمایی، یک شرکت تاکسیرانی و یک ترمینال اتوبوسرانی است که امام علی رحمان شخصاً در تأسیس آن ها دخالت و همکاری داشته است. این رابطه بی دردسر، در کشوری که به گفته اغلب تاجران خارجی، فعالیت اقتصادی بدون داشتن ارتباطات سیاسی غیرممکن است، شائبه انجام فعالیت های مرتبط با پولشویی را تقویت کرد.

از همین زمان، مقامات عالیرتبه غربی نسبت به روابط زنجانی با دولتمردان تاجیک نگران شده و این گمانه را مطرح کردند که تاجیکستان در حال تبدیل شدن به مرکز پولشویی در منطقه است. زنجانی به شدت به رحمان نزدیک بود و حتی در اقدامی بی سابقه، رحمان شخصاً در مراسم افتتاح ترمینال اتوبوسرانی وی شرکت کرد.

با این حال، به نظر می رسد پس از بازداشت زنجانی، اینک دولت تاجیکستان در تلاش برای فاصله گرفتن از وی است. در همین رابطه، در اواخر ماه دسامبر، اعلام شد اسنادی که بابک زنجانی مدعی بود بر مبنای آن ها 1.9 میلیارد دلار پول نفت را از طریق بانک ملی تاجیکستان به ایران انتقال داده، جعلی بوده است. پس از آن نیز یک سخنگوی بانک ملی تاجیکستان اعلام کرد زنجانی هیچ ارتباطی با «بانک سرمایه گذاری کُنت» در دوشنبه ندارد.

به هر حال، به نظر می رسد در شرایط کنونی، امام علی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان از اینکه روی ارتباط نزدیک وی با بابک زنجانی بیش از حد مانور داده شود چندان راضی نیست و سعی دارد به هر طریق ممکن، فاصله خود را با فردی که اکنون به عنوان یک متهم بزرگ اقتصادی در سراسر جهان شناخته می شود، بیشتر و بیشتر کند.
منبع: تابناک