۰۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۸:۳۷

لاریجانی: هیاهوی حمله به سوریه اشتباه است

رئیس مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه زمزمه‌های آمریکا برای حمله به سوریه، نافذ نیست، گفت: آمریکایی‌ها با این رفتار نظامی‌گری در سوریه داعش را افزایش می‌دهند.
کد خبر : ۱۹۳۲۷۵
صراط: علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی عصر امروز در دهمین همایش بین‌المللی انرژی که در پژوهشگاه نیرو برگزار شد، طی سخنانی با تاکید بر اینکه سمت‌گیری ایران به سمت فراهم کردن شرایط سرمایه‌گذاری و رفع موانع است، اظهار داشت: ایران از نظر سیاسی یک کشور خنثی نیست، البته یک کشور وابسته به قدرتها هم نیست. گرچه در زمان شاه کشور ما به برخی قدرت‌ها وابسته بود و به همین دلیل ثبات نسبی هم داشت، اما به محض عوض شدن شرایط آن کشورها شاه را رها کردند و نظام او هم فروریخت.

وی ادامه داد: ما تجربه تخلی در گذشته داشتیم، اما پس از انقلاب پایه‌های دموکراسی را قوی کردیم؛ در قانون اساسی ایران پایه‌های دموکراسی قوی است و کسی نمی‌تواند در ایران دیکتاتوری کند. بنابراین گرچه هزینه‌هایی وجود دارد، اما فایده آن امنیت پایدار در ایران است.

رئیس نهاد قانونگذاری کشورمان در همین اساس تصریح کرد: علی‌رغم مشکلاتی که برخی قدرت‌ها برای ایران ایجاد کردند، اما نظام جمهوری اسلامی ایران سرپا ماند و حتی قوی‌تر هم شد که این به دلیل دموکراسی و ساختاری است که در نظام جمهوری اسلامی ایران وجود دارد. همچنین تردید نکنید که آمریکایی‌ها در این 35 سال هر کاری که توانستند علیه ما انجام دادند که جنگ، بمباران شیمیایی و همچنین اینکه به دنبال به‌هم‌ریختگی در داخل کشور بودند، از جمله اقدامات آمریکایی‌ها بود.

لاریجانی ادامه داد: با تمام این اقدامات اما هیچگاه موفق نبودند و فکر می‌کنم اکنون زمانی است که درک درست‌تری از ایران داشته باشند. البته ایران روی استقرار سیاسی خود ایستادگی می‌کند و ضمنا از نظر سیاسی هم یک کشور خنثی نیست و در مورد مسائل منطقه و بین‌المللی نظر داریم، اما نظر ما ناصحانه است و از آنجایی که غربی‌ها وآمریکایی‌ها نظر ما را نپذیرفتند، هزینه آن را هم دادند.

"ما با اشغال عراق مخالف بودیم و شاید آمریکایی‌ها فکر می‌کردند که ما یک نگاه ریبه‌آمیز به عراق داریم، اما بعدها متوجه شدند که چه دستاوردی در عراق داشتند و  آمریکایی‌ها 6 هزار میلیارد دلار را به خاطر هجوم نظامی به عراق و افغانستان از دست دادند و بعد هم طبق ارقامی که خودشان می‌گویند با 5 تا 6 هزار کشته از عراق رفتند و البته خجالت‌زده هم رفتند و ما از قبل مخالف جنگ و اشغال در عراق و افغانستان بودیم."

لاریجانی خاطرنشان کرد: البته نتیجه اقدام آمریکایی‌ها هم این شد که از سال 2001 که اینها به بهانه مبارزه با تروریسم و مواد مخدر به افغانستان رفتند، حالا که به صحنه افغانستان نگاه کنیم، باید از خود پرسید که آیا با آن حمله و اشغال، تروریسم در افغانستان کاهش یافت و یا تولید موادمخدر کم شد که هیچکدام از این دو موضوع محقق نشد به طوری که تولید مواد مخدر در سال 2001، 200 تن بود و امروز به 8 هزار تن رسیده است و بسیار هم جالب است که اکنون ترانزیت موادمخدر از فرودگاه‌های آنجا انجام می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه آمریکایی‌ها دستاوردی در این موضوع نداشتند، گفت: ما اکنون هم تاکید می‌کنیم این روش غلط بود و این هیاهویی هم که اخیرا برای حمله به سوریه راه انداختند کار قطعا اشتباهی است؛ مبارزه با تروریسم به وسیله بمباران هوایی، نافذ نیست چرا که اینها یک عقبه کلاسیک نظامی ندارند که آمریکا بخواهد بمباران کند. اینها در خانه‌ها هستند و آمریکا با بمباران تنها می‌خواهد یک ژستی بگیرد و یا یک غرض دیگری دارد، ولی مهمتر این است که با این رفتار نظامی‌گری در سوریه، مطمئنا داعش را افزایش می‌دهید.

رئیس مجلس با بیان اینکه اگر آمریکا می‌خواست با داعش مبارزه کند، نباید چند سال در سوریه به داعش کمک می‌کرد؛ تصریح کرد: اگر امروز به هر دلیلی مختصر عقلی حاصل شده و آمریکا می‌خواهد با داعش مبارزه کند، راهش بمباران در سوریه نیست. ضمناً علی‌القاعده باید فهمیده باشند که ایران حرف خود را روراست می‌زند و نمی‌خواهیم که حرف‌مان را پیچیده کنیم؛ البته برخی از کشورها در منطقه هستند که در ظاهر یک چیزی می‌گویند و در پشت صحنه به تروریست‌ها پول می‌دهند. دلیلی ندارد که ما اینگونه باشیم اگر ما از یک سیاستی دفاع می‌کنیم جرأت بیان آن را هم داریم. به عنوان مثال اگر ما از مردم مبارز فلسطین دفاع می‌کنیم، می‌گوییم که ما حمایت می‌کنیم و آنجایی هم که مخالف هستیم نظر خود را صریحا می‌گوییم. بنابراین با این کشور و با چنین ساختار فکری  راحت‌تر می‌شود حرف زد چرا که ما پای حرف خود می‌ایستیم.

لاریجانی ادامه داد: بنابراین شرایط پایدار امنیتی در منطقه به وسیله کشورهایی می‌شود انجام داد که از این استقلال رای برخوردار باشند. همچنین در تحلیل‌های متفکران غربی دیده‌ام که اینها آرام آرام، متوجه این موضوع شده‌اند که کدام کشورها در منطقه استواری برای ایجاد امنیت دارند بنابراین مساله امنیت در ایران یک نکته مهم است که علاوه اینکه در منطقه تاثیر دارد، بلکه برای سرمایه‌گذاری هم امر درستی است.

وی با بیان اینکه این موضوع یک وضعیت مهم است، گفت: عامل این موضوع نیز داشتن دموکراسی در ایران و وجود یک رهبری هوشمند در ایران است که امنیت را در کشور ایجاد کرده است. البته گاهی منازعات داخلی و برخوردهای سیاسی داخلی وجود دارد که اینها را از سر فتانت نمی‌بینم. بنابراین ممکن است در ایران اختلاف رای وجود داشته باشد که آن هم به خاطر دموکراسی است اما این نباید به مشاجراتی که سایش در هم‌افزایی اراده‌ها دارد، تبدیل شود.

رئیس مجلس برهمین اساس افزود: عدم توجه به این موضوع در واقع کنار گذاشتن یک مزیت است؛ شلوغ کردن فضای سیاسی در کشور سبب می‌شود که نگاه‌ها نسبت به این مزیت مهم کاهش یابد لذا باید خودمان هم در داخل به آن توجه کرده و از آن صیانت کنیم.

لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به موضوع فناوری هسته‌ای در کشورمان، گفت: رویکرد ایران در انرژی هسته‌ای استفاده از انرژی هسته‌ای در داخل کشور است و اگر بر روی غنی‌سازی تاکید می‌کنیم به خاطر بدقولی‌های غربی‌هاست و اگر آنها در گذشته رفتار عاقلانه‌ای داشتند شاید لزومی نداشت که ایران به این سطح از غنی‌سازی و ساخت نیروگاه برسد.

وی ادامه داد: البته در دنیا راجع به فناوری هسته‌ای ایران صحبت‌های فراوانی می‌شود و شاید تبلیغات منفی هم انجام می‌دهند اما آنها خودشان هم می‌دانند که مطالبی که می‌گویند دقیق نیست و رویکرد سیاسی دارد.

رئیس مجلس با اشاره به نیروگاه‌های موجود در کشورمان گفت: در مورد سوخت راکتور تهران قرار بود غربی‌ها آن را در اختیار ما بگذارند اما اگر آنها سوخت راکتور تهران را به ما می‌دادند و به قول خود وفا می‌کردند، ایران مجبور نمی‌شد به سمت تولید آن برود بنابراین اگر ایران 10 نیروگاه داشته باشد، نمی‌توانید راجع به سوخت آن پشتیبانی نداشته باشیم چرا که غربی‌ها چنین سابقه‌ای دارند و عقل حکم می‌کند که ایران بر روی سوخت نیروگاه‌های خود تا حدی فکر کند؛ لذا منطق ایران همین است و ما دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم و اصولا معتقدیم که انرژی در کشور باید سبب امنیت پایدار در منطقه شود و نباید از انرژی خود به سمت تنازعات استفاده کنیم.

لاریجانی برهمین اساس گفت: چه انرژی‌های نفت و گازی و چه انرژی‌های هسته‌ای در جهت ایجاد آرامش در منطقه است و غربی‌ها قطعا می‌توانند روی این تلقی و نظر ایران حساب کنند چرا که ما هم برای کشورهای همسایه و هم برای کشورهای بزرگی که احتیاج به انرژی دارند، ثبات انرژی می‌خواهیم و از گاز‌ خودمان برای ثبات در انرژی در دنیا استفاده می‌کنیم لذا پارادایم امنیت ملی ما استفاده از انرژی برای ایجاد ثبات و امنیت منطقه و جهان است و به این موضوع هم پایبند هستیم.

وی ادامه داد: ممکن است برخی از کشورها سیاست‌های خاصی در زمینه انرژی داشته باشند اما ایران دلیلی ندارد که برای حرکت درازمدت، برخی از بهره‌های تاکتیکی از انرژی را مبنا قرار دهد. ما یک رفتار باثبات و درازمدت را در زمینه انرژی و تعاملات سیاسی با دنیا پسندیده‌تر و مفیدتر برای منافع ملی خودمان می‌دانیم تا اینکه بخواهیم استفاده‌های تاکتیکی از انرژی داشته باشیم.

رئیس مجلس با تاکید بر اینکه سیاست کلی ما همان روال ایجاد امنیت بیشتر است، تاکید کرد: این موضوع هم برای کشور خودمان و هم برای منطقه و هم کشورهای جهان مفید است و ما این روش را پسندیده می‌دانیم.

منبع: تسنیم