۲۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۷

شاه سعودی به روسیه می‌رود

کرملین از سفر پادشاه عربستان سعودی به روسیه در اواسط ماه مارس (اسفند) خبر داده است.
کد خبر : ۲۸۵۳۲۴
صراط: تسنیم نوشت: کرملین از سفر پادشاه عربستان سعودی به روسیه در اواسط ماه مارس (اسفند) خبر داده است.

به نقل از «روسیا الیوم»، کرملین، روز چهارشنبه اعلام کرد «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان سعودی، اواسط ماه مارس (اسفند) سفری رسمی به روسیه انجام خواهد داد.

طبق این گزارش، «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهوری روسیه و سلمان بن عبدالعزیز طی دیداری دوجانبه در جریان حضورشان در نشست سران گروه 20 در «آنتالیا»ی ترکیه درباره بحران سوریه، همکاری‌های دوجانبه بین ریاض و مسکو در زمینه مبارزه با تروریسم و تقویت روابط دوجانبه بحث و گفت‌وگو کرده بودند.

علت سفر چیست؟

تسنیم در خبر دیگری نوشت: تحلیلگر مشهور جهان عرب، تغییر ناگزیر سیاست‌های رژیم آل‌سعود در سوریه را علت سفر ماه آیندۀ حاکم عربستان به مسکو دانست و این سفر را پیام خشمگینانه ریاض به سران واشنگتن توصیف کرد.

عبدالباری عطوان در سرمقاله روزنامه رأی الیوم نوشت: قرار بود سلمان اواخر سال گذشته میلادی به مسکو سفر کند، اما حضور روسیه در سوریه برای کمک به دولت بشار اسد، وی را از این سفر منصرف کرد و رسانه‌ها و نویسندگان نزدیک به دولت سعودی را به هجوم رسانه‌ای بی‌سابقه علیه روسیه، ایران و حزب الله واداشت و سفرهای محمد بن سلمان و پیشنهادهای مالی کلان او هم نتوانست روسیه را از موضع خود در سوریه منصرف سازد.

عطوان ادامه داد: امروز در رسانه اعلام شد که نیمه ماه آینده میلادی، یعنی 35 روز دیگر، سلمان بدون مقدمه عازم مسکو خواهد شد؛ و چه بسا این زمان هم برای این در نظر گرفته شده که مقامات سوری و هم‌پیمانان آنها وقت کافی برای غلبه بیشتر بر مخالفان مسلح را داشته باشند و محاصره حلب را کامل کنند و معابر مرزی را در کنترل بگیرند؛ خلاصه آن که شاه عربستان زمانی به مسکو وارد می شود که سوریه و هم‌پیمانانش "دست برتر" را در پرونده سوریه خواهند داشت و عربستان هم باید خود را برای مرحله جدید و پذیرفتن واقعیات سوریه و ماندن اسد در قدرت آماده کند.

تقدیر شاه بحرین از نقش روسیه؟

عطوان در بخش دیگری از یادداشت خود آورده است: حمد بن عیسی شاه بحرین و هم‌پیمان نزدیک عربستان که به تازگی از مسکو برگشته، گویی زودتر از عربستانی ها خودش را با تغییرات جدید وفق داده، چندان که "شمشیر دمشقی" را به پوتین هدیه کرد و بر اساس برخی گفته ها، تلویحا برای روسیه آرزوی پیروزی کرده و از نقش روسیه در کمک به سوریه تقدیر نموده و همکاری همه کشورها با مسکو برای ایجاد امنیت و ثبات در سوریه را خواستار شده است. شاه بحرین اگر از تغییر جدی در موضع ریاض نسبت به سوریه باخبر نبود، چنین اظهاراتی را – که هنوز هیچ منبع رسمی آن را تکذیب نکرده- در مسکو بر زبان نمی آورد.

سفر سلمان به مسکو؛ پیام خشم به واشنگتن

به عقیده عطوان، سفر سلمان به مسکو، فراتر از "سرزنش" مقامات آمریکایی است و در واقع پیام "خشم" سعودی ها از سران آمریکاست که دست سردمداران عربستان و همپیمانان ترک و قطری آنان را در پوست گردو گذاشتند و نظر روسیه درباره بحران سوریه را پذیرفتند... سعودی ها می خواهند به آمریکا بگویند که اعتمادمان به شما به عنوان هم‌پیمان مخلص را از دست داده ایم و برای رفتن به مسکو، نیازی به عبور از دروازۀ شما نداریم.

عطوان در پایان نوشت: آمریکا بازنده اصلی سفر سلمان به مسکو است و چه بسا این سفر، راهی هم برای خروج ریاض از گرداب عمیق یمن باشد که در 11 ماه گذشته راه خروجی از آن نیافته است. ظاهرا سران عربستان فهمیده اند که سیاست های آنان در سال گذشته، نتایج کاملا معکوس داشته و باید در آن بازنگری کنند؛ و شاید سفر سلمان به مسکو بزرگترین گام در این راه باشد.