۲۸ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۳

قیمت میوه در محله بالا و پائین تره‌بار

خیز آرام افزایش قیمت میوه در میدان مرکزی تره‌بار تهران در حالی از چند روز گذشته آغاز شده که دلالان شب بیدار شبانه میوه‌ها را می‌خرند و به هنگام روز با 500 تومان اضافه در هر کیلو به خریداران می‌فروشند، قیمت میوه در سایه بی‌نظارتی تا 700 تومان در هر کیلو طی هفته گذشته افزایش داشته است.
کد خبر : ۱۰۱۳۵۱
به گزارش صراط، با نزدیک شدن به ایام عید که بازار خریدها داغ‌تر شده به همان نسبت بازار خرید میوه هم رونق بیشتری پیدا کرده است. میوه یکی از محصولاتی است که سهم زیادی در سبد خانوارها دارد و به همین دلیل فراوانی و قیمت آن برای مردم اهمیت دارد.
میدان مرکزی میوه و تره‌بار که در جنوبی‌ترین نقطه تهران قرار دارد روزانه پذیرای مقدار زیادی از تولیدات انواع میوه کشاورزان است تا از این مسیر به مصرف‌کنندگان کل کشور برسد، در واقع این مکان به عنوان شاهرگ توزیع میوه به حساب می‌آید و ارزیابی این مکان می‌تواند چشم‌اندازی از وضعیت میوه در ایام  عید بدهد.
اول صبح که به این مکان می‌رسم فروشندگان در داخل حجره و بیرون از آن در سبدهای تزیین شده میوه ها را چیده‌اند به کار خود مشغول‌اند برخی نیز روی کامیون‌ها میوه‌ها را می‌فروشند.
انواع میوه از مرکبات گرفته تا سیب قرمز و زرد و کیوی، توت فرنگی، خیار، موز و آناناس و انواع سبزیجات در این مکان به فروش می‌رسد.
اولین میوه‌ای که توجهم را جلب می‌کند هندوانه است که ظاهرا امسال زودتر هم به بازار رسیده است، به قیمت هر کیلو 1400 تومان عرضه می‌شود از فروشنده در مورد دلیل گرانی آن می‌پرسم و می‌گوید به عراق و ترکیه صادر می‌شود و به همین دلیل قیمت بالاست.
* میوه محل پایین میدان از 1000 تا 1500 تومان
در سایر حجره‌ها قیمت پرتقال 1600 تومان، سیب سرخ 1000 تا 1500 تومان، سیب زرد 1300 تومان،  پرتقال تامسون 1000 تا 1500 تومان، پرتقال خونی 1000 تا 1400 تومان، پرتقال رسمی برای آبگیری هزار تومان، نارنج 1000 تا 1100 تومان، کیوی 1200 تا 1500 تومان وگوجه گلخانه‌ای 2500 تا 2800 تومان،به فروش می‌رسد.
با یکی از فروشندگان صحبت می‌کنم که آیا قیمت میوه در همه جای میدان این چنین است می‌گوید میوه‌های با کیفیت معمولا در بخش آجر قرمزی‌ها به فروش می‌رسد و قیمت‌ آنها بیشتر از اینجاست.
* 2 هزار تومان تا 8000 تومان میوه در راسته آجرقرمزی‌ها
به این مکان می‌روم که حدود یکی دو خیابان آن طرف‌تر است حجره‌های تمیز‌تری  دارند با آجرهای قرمز و به همان نسبت میوه‌هایشان هم شاداب‌تر است، قیمت‌های آنجا پرتقال دو هزار تومان، سیب قرمز و زرد 2500 تومان، کیوی 2500 تومان، توت فرنگی 8000 هزار تومان، گوجه فرنگی 2800 تومان و خیار 2800 تومان است.
*قیمت متفاوت در میدان اما مناسب در مقایسه با پارسال
به هر حال محله پایین و بالا در این میدان تره‌بار نیز وجود دارد قیمت‌ها در پایین محل و بالا محل متفاوت است، به هر حال جدا از قیمتهای بالا و پایینی که در این میدان وجود دارد قیمت‌ها همانند سال گذشته است اگر چه تورم جامعه چند ده درصدی بوده اما تورم قیمت میوه نسبت به سال گذشته چندان بالا نیست.
*حجره‌های خالی با دلالان فراوان
آنچه توجهم را جلب می‌کند در جلوی اغلب حجره‌ها، دلالانی وجود دارد که میوه‌های خود را در خیابان بساط کرده و می‌فروشند در حالیکه حجره‌ها خالی هستند.
علی کریمی کارگر یکی از حجره‌ها می‌گوید، حجره‌داران این مکان‌ها را اجاره می‌دهند.
وی در مورد اینکه چرا آن‌ها میوه را در حجره‌های خود نمی‌فروشند، می‌گوید این کار راحت‌تر است و بدون دردسر، فضای جلوی حجره‌های خودشان  را در ابعاد 8 الی 10 مترمربع به 10 نفر هم می‌توانند بدهند و از هر کدام 500 هزار تومان تا یک میلیون و 200 هزار تومان می‌گیرند.
با یکی از این دلالان به گفت‌وگو می‌نشینم. مهدی مغانلو اهل زنجان 10 سال است در کار فروش میوه فعالیت می‌کند میوه‌های پرتقال و سیب بساط کرده و می‌فروشد می‌گوید: به این فضایی که اجاره کرده‌ام ماهانه 300 هزار تومان می‌دهم البته این قیمت پایین محلی‌های میدان تره‌بار مرکزی است و قیمت ساختمان آجر قرمزی‌ها بیشتر است.
*دلالان شب بیدار،‌شکارچیان قهار،  سهم 500 تومان در هر کیلو میوه
وی می‌گوید: برای خرید میوه شبانه می‌آییم و صبح بساط می‌کنیم و به خریداران عمده می‌فروشیم.
مغانلو می‌گوید در هر کیلو میوه حدود 500 تومان اضافه می‌کنیم و این به خاطر زحمتی است که می کشیم همچنین میوه‌ای که دلالان می‌گیرند، کیفیت بسیار عالی دارد و خریداران عمده هیچ وقت نمی‌توانند این میوه‌ها را با این کیفیت بگیرند.
به سراغ دلال دیگری در سمت حجره‌های آجر قرمزی می‌روم دلالی که می‌گوید سه دانگ این حجره را اجاره کرده‌ام، حجره خالی است و جلوی حجره بساط میوه است.
*دلالانی که یک میلیون و 200 هزار تومان زمین اجاره می‌کند و پولش را از خریدار می‌گیرد
وی می‌گوید: ماهانه یک میلیون و 200 هزار تومان این محل را اجاره کرده‌ام و حتی می‌توانم به فرد دیگری هم اجاره دهم، از او سؤال می‌کنم چرا حجره‌داران خودشان در حجره نیستند و میوه‌ای نمی‌فروشند می‌گوید: این کار راحت‌تر و پر درآمدتر است و بعضی از آن‌ها هم پیر شده‌اند و توان کار کردن ندارند.
*حلقه دوم دلالی افزایش تا 30 درصد
با یک خریدار عمده میوه صحبت می‌کنم که پرتقال و سیب و کیوی خریداری کرده و می‌گوید قرار است در مغازه خود بفروشم، می‌پرسم چقدر به این قیمت اضافه می‌کنید می‌گوید: من هیچ وقت بیشتر از 300 تومان در هر کیلو اضافه نمی‌فروشم، اگرچه عرف 30 درصد است.
*و سهم کشاورزی پولی است که به عنوان مساعده می‌دهند
با یک حجره‌دار به گفت‌‌وگو می‌نشینم می‌گوید: در پاییز و زمستان پول مساعده‌ای به کشاورز می‌دهیم و محصول آن‌ها را در زمان برداشت و یا پس از انبار خریداری می‌کنیم و حق‌العمل‌کاری ما 10 درصد است، با خودم فکر می‌کنم واقعا این میوه‌ها را مگر چقدر از کشاورز خریداری می‌کنند که اگر 10 درصد حجره‌دار، کیلویی 500 تومان دلال داخل میدان و کیلویی 300 تومان مغازه‌دار بردارد پس چه به کشاورز می‌رسد. گزارش میدانی خبرنگار فارس حاکی است میوه خارجی به غیر از موز و آناناس هم در بازار وجود ندارد موز کیلویی 4500 تومان تا 4900 تومان و یک کارتن با 6 عدد آناناس 90 هزار تومان به فروش می‌رود.
قیمتی که امسال از سوی وزارت صنعت  برای میوه شب عید مصوب شده پرتقال  کیلویی 1500 تومان و سیب  کیلویی 1600 تومان است اما قیمتی که در میدان مرکزی تره‌بار عرضه می‌شود خیلی بالاتر از این قیمت است و قطعا در مغازه‌ها هم این فاصله بیشتر خواهد شد امسال 100 هزار تن ذخیره سازی سیب و مرکبات انجام شده است اما معلوم نیست که مصرف واقعی در این ایام چقدر است و میوه‌های ذخیره‌سازی شده چه سهمی از نیاز بازار را تشکیل می‌دهد قبلا صحبت‌هایی از حاجی بازاری‌ها شده بود که می‌تواند عامل گرانی قیمت در بازار باشند.
اگر یک کیلو سیب در میدان 2500 تومان به فروش می‌رود با احتساب سود 30 درصد مغازه‌دار به قیمت بیش از 3200 تومان به دست مصرف کننده می‌رسد و نگرانی از اینکه آیا امسال با هیاهویی که از ماهها پیش در مورد توزیع میوه ارزان شده است محقق خواهد شد؟
فروشندگان می‌گویند طی یک هفته گذشته قیمت میوه پرتقال از 1300 تومان به 2 هزار تومان رسیده است و قیمت سایر میوه‌ها هم به همین نسبت افزایش داشته است، سئوال این است که نظارت‌ها پس کجا رفته‌اند اگر روند افزایش به همین روال پیش رود آیا مردم می‌توانند عید میوه ارزان بخورند؟
البته یادمان نرود که امسال 18 میلیون تن میوه، 3 میلیون و 400 هزار تن سیب و 4.5 میلیون تن مرکبات تولید شده و دیگر بهانه اینکه میوه کافی نیست نیز وجود ندارد.

آخرین اخبار و تصاویر اقتصادی را در سرویس اقتصاد صراط بخوانید.


منبع: فارس
برچسب ها: قیمت تره بار صراط