۲۳ دی ۱۳۹۲ - ۱۶:۵۵

جزئیات‌نشست‌خبری‌کری، لاوروف‌والابراهیمی

وزرای امورخارجه آمریکا و روسیه در سخنانی در شهر پاریس از تلاش برای برگزاری کنفرانس ژنو2 در موعد مقرر خبر داده و بر حل وفصل سیاسی بحران سوریه تاکید کردند.
کد خبر : ۱۵۶۶۰۲
صراط: جان کری" لحظاتی پیش در کنفرانسی مشترک با "سرگئی لاوروف" همتای روسی خود و "اخضر ابراهیمی" نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه گفت: تمام تلاش خود را برای برگزاری کنفرانس ژنو2 به کار خواهیم بست.



وی در ادامه با بیان اینکه راه حل نظامی برای پایان دادن به درگیری‌ها در سوریه وجود ندارد، افزود: امروز با "احمد الجربا" رئیس مخالفان سوری در شهر پاریس دیدار و گفتگو خواهم کرد.

وزیر امورخارجه آمریکا در ادامه با اشاره به اینکه روند سیاسی بسیار دشوار و وقت گیر خواهد بود، اظهار داشت: تعیین سرنوشت و آینده به ملت سوریه برمی‌گردد و ما این روند را آسان می‌کنیم.

"جان کری" همچنین اظهار داشت: مخالفان سوری در صورتی‌ که نظام سوریه با برقرای آتش‌بس و تبادل اسرا موافق باشند با آن موافق هستند.

وی با بیان اینکه ما تماس بسيار نزديکي با ائتلاف سوري (مخالفان سوري) داريم و قرار است امروز نيز با آنها ديدار کنم، مدعی شد: رژيم سوريه قادر نيست اوضاع داخل سوريه را بهبود بخشد. چگونه چنين رژيمي مي‌تواند با حسن نيتي در گفتگوهاي ژنو شرکت کند که از آن انتظار مي‌رود.

جان کري در اين نشست خبري در پاريس، از توافق روسيه و آمريکا درباره بسياري از مسايل مربوط به بحران سوريه خبر داد و خاطرنشان کرد: ما و روسيه هر کاري بتوانيم براي حل بحران سوريه انجام خواهيم داد.

جان کری درباره ایران هم افزود: حضور ایران در کنفرانس ژنو 2 به نفع اهداف برگزاری این کنفرانس است. مشارکت ایران در کنفرانس ژنو 2 به منطقه بستگی دارد. من از ایران دعوت می کنم تا به کشورهای شرکت کننده در کنفرانس ژنو 2 بپیوندند. ما از ایران خواهیم خواست تا در روند صلح در سوریه مشارکت کند. 

وزیر امور خارجه آمریکا مدعی شد: ایران از گروه‌های تروریستی در سوریه حمایت می‌کند. 

جان کری افزود: ما اميدواريم ايران با توجه به نقش نظامي خود در سوريه، نقش سازنده ای در اين کشور ايفا کند. ايران بر حوادث سوريه تاثيرگذار است. 

وزير امور خارجه آمريکا اعلام کرد  به ايران در سوئيس خوش آمد می‌گوئيم به شرطی که انتقال سياسی را در سوريه بپذيرد.

جان کری تاکید کرد گروه های جبهه النصره، داعش و القاعده گروه های تروریستی هستند و ما رفتار این گروه ها را رد می کنیم. کنفرانس ژنو 2 فرصتی برای منزوی کردن تندروها و آغاز عملیات سیاسی در سوریه است. ما خواهان دستیابی به راه حل صلح آمیز در سوریه و تشکیل دولت با حمایت همه طرف ها هستیم. مخالفان میانه رو در سوریه پایبندی خود را به آتش بس اعلام کردند. 

"جان کری" گفت: دور هم جمع کردن دو طرف درگیر در سوریه به منظور شروع شدن روند گفتگوها اهمیت حیاتی دارد. من و وزیر امور خارجه روسیه هر دو می فهمیم که آمریکا و روسیه باید از روابط دو کشور استفاده کنیم تا همه طرفها و همه بازیگران علاقه مند در سوریه را ترغیب کنیم در سر میز مذاکرات حاضر شوند و در گفتگوها شرکت داشته باشند. ما امروز توافق کردیم که حداکثر تلاشهای خود را برای این کار صورت خواهیم داد. امیدواریم ملاقاتهای چهره به چهره بین مقامات سوریه و مخالفان، نقطه شروعی برای پایان دادن برای مناقشه ای باشد که قابل بیان نیست. روسیه و آمریکا اتفاق نظر دارند که در نهایت ، باید طرفهای درگیر به نتیجه برسند. ما اینجا نیامده ایم تا خواست روسیه و آمریکا را اعلام کنیم و بر دیگران تحمیل کنیم. خود طرفهای مطرح باید در این زمینه با هم مذاکره کنند. اما ما از هر امکانی که در اختیار داشته باشیم استفاده خواهیم کرد تا طرفهای مطرح را تشویق کنیم به چنین نتیجه ای برسند.

کری در ادامه  افزود: در نهایت امر، مردم سوریه خودشان باید آینده کشورشان و مسیر سیاسی آتی کشورشان را مشخص کنند. جامعه بین المللی در تلاش برای رسیدن به چنین توافق نامه ای ، نقشی بسیار مهم دارد که باید ایفا کند. سران روسیه و آمریکا به همراه تلاشهای خوبی که صورت می دهند، نقشی حیاتی در این زمینه ایفا می کنند. ما امروز درباره برخی از مسائل صحبت کردیم که به نظر ما می تواند به موفقیت در (کنفرانس) ژنو کمک کند. شروع خوب مشخص کننده موفقیت است و نه اینکه نتیجه نهایی نشان دهنده موفقیت باشد. رسیدن به نتیجه نهایی، مدتی زمان می برد. همه به این مسئله اذعان دارند. ما امروز درباره احتمال حمایت از رسیدن به آتش بس سخن گفتیم. شاید آتش بسی منطقه به منطقه ای استقرار پیدا کند بطوریکه از شهر حلب شروع شود. هر دوی ما اتفاق نظر داریم که باید برای رسیدن به چنین هدفی تلاش کرد. مخالفان سوری توافق کرده اند که اگر رژیم بشار اسد حاضر باشد آتش بس را اعلام کند، آنها نیز حاضرند به چنین آتش بسی پایبند باشند و این کار را انجام بدهند. ما امروز درباره احتمال مبادله اسرا نیز گفتگو کردیم. ما با مخالفان سوری نیز در این خصوص گفتگو کرده ایم. مخالفان اعلام کرده اند آماده اند فهرست هایی را آماده کنند. آنها برای چنین مبادله ای از اسرای دو طرف آماده هستند.

کری گفت: ما امروز درباره مسئله بسیار مهم دیگری هم صحبت کردیم که به دسترسی بشردوستانه در داخل سوریه مربوط است. خوشحال هستم اعلام کنم وزیر امور خارجه روسیه گفت او با مقامات رژیم سوریه گفتگوهایی داشته است و شاید سوریه نیز آماده باشد برخی از مناطق را (برای ارسال کمکهای بشردوستانه) به ویژه منطقه غوطه شرقی (در حومه دمشق) فراهم کند بازکند که ما از مدتی قبل به دنبال آن بوده ایم. با این اوصاف شاید این امکان وجود داشته باشد که کاروانهای امدادی به این مناطق دسترسی داشته باشند. اما همانطور که گفته می شود دوصد گفته چون نیم کردار نیست. راه اثبات این مسئله اقداماتی است که آنها در روزهای آتی صورت خواهند داد. به هر حال، خبرهایی دال بر بروز چنین احتمالی خوشایند است و ما منتظر همکاری با همقطاران روس خود برای پیگیری این مسئله هستیم. مصیبت مردم سوریه مستلزم اقدام است. اقدام در این زمینه، مسئولیتی بین المللی است که ما آن را می پذیریم. این مسئولیت بین المللی ایجاب می کند که کاری انجام بدهیم. وجدان جمعی ما نیز الزام می کند که اقدام کنیم.

کری در ادامه افزود: بنابراین ضروری است همه ما تلاش کنیم به سمت صلح و ثبات برویم که مردم سوریه خواهان آن هستند و لیاقت آن را دارند. همه کشورهای منطقه به ویژه کشورهایی که از جنگ سوریه تاثیر گرفته اند یعنی اردن ، لبنان ، ترکیه و کشورهای دیگر به دنبال صلح و ثبات در این فرایند هستند. زمان آن فرارسیده است که مردم سوریه آینده ای را برای خودشان رقم بزنند و موفقیت کشورشان را خودشان تعیین کنند. ما معتقدیم می توانیم با اقداماتمان در مقطع کنونی و مهمتر از آن در اقداماتمان در  روند ژنو، به آنها در حرکت در این مسیر کمک کنیم.

در همین حال "سرگئی لاوروف" وزیر امورخارجه روسیه در ادامه این نشست خبری با ابراز نگرانی نسبت به تاخیر در پاسخ به دعوت ها برای کنفرانس ژنو2 اظهار داشت:ایران و عربستان سعودی باید در کنفرانس ژنو2 شرکت کنند.



"سرگئي لاوروف" افزود: ما با قدرت از برگزاري کنفرانس ژنو 2 در زمان تعيين شده حمايت مي کنيم. مخالفان سوريه بايد موضع خود را درباره شرکت در کنفرانس ژنو 2 مشخص کنند.

لاوروف خاطرنشان کرد: کنفرانس ژنو 2 بايد براي اجراي مصوبات کنفرانس ژنو يک باشد.

وزير امور خارجه روسيه تاکيد کرد بايد صداي ايران در کنفرانس ژنو 2 شنيده شود. 

لاوروف ابراز اطمينان کرد بان کي مون دبيرکل سازمان ملل تصميم درستی درباره مشارکت ايران در کنفرانس ژنو 2 اتخاذ خواهد کرد

وزير امور خارجه روسيه تاکيد کرد بعضي از کشورهايی که به کنفرانس بين المللی ژنو 2 دعوت شدند، خواهان موفقيت اين کنفرانس نيستند.

سرگی لاوروف گفت ما مذاکرات سازنده ای با وزیر خارجه آمریکا داشتیم. در کانون این گفتگوها مسائل مربوط به آماده سازی برای برگزاری کنفرانس ژنو دو بحث شد. ما در گفتگوهایمان با ائتلاف ملی سوریه به رهبری احمد جربا تاکید کردیم آنها هرچه سریعتر با دیگر گروههای مخالف به توافق برسند. ما در واقع می خواهیم نمایندگی مخالفان دولت آن طور که سال گذشته بود باشد. ما با جان کری و اخضر ابراهیمی درباره مسائل مهم توافق کرده ایم. اول اینکه ما قویا خواستار برگزاری کنفرانس ژنو دو هستیم که برای بیست و دوم ژانویه تعیین شده است. ابراهیمی اطلاعاتی درباره مسائل سازمانی داد که سازمان ملل متحد با آنها سر و کار دارد. فعلا ما از کارهایی که انجام می شود استقبال می کنیم. نکته دیگری که در گفتگوهای امروز بر آن تاکید کردیم این بود که هدف کنفرانس ژنو دو باید اجرای کامل اعلامیه ژنو یک باشد که سال گذشته برگزار شد. ازجمله مسائلی که در این اعلامیه آمده است تبادل اسرا، دسترسی برای کمکهای بشردوستانه و همچنین آتش بس است. همانطور که وزیر خارجه آمریکا هم گفته است ما نمی خواهیم این کار به تاخیر بیفتد. هر کاری که پیش از برگزاری این کنفرانس لازم است باید انجام شود. ما تلاش می کنیم به همه طرفها در درگیریهای سوریه این پیام را بدهیم که لازم است آتش بس برقرار شود و اسرا به ویژه غیرنظامیان آزاد شوند. ما همچنین تلاش می کنیم امکان رساندن کمکهای بشردوستانه را به کسانی که هم اکنون در محاصره نیروهای دولتی یا یا مخالفان هستند، فراهم کنیم. وزیر خارجه آمریکا و من در خصوص این مسائل تفاهم داریم و معتقدیم که باید هر چه زودتر اقدام شود. دولت سوریه تمایل خود را برای فراهم کردن امکان حرکت کاروانهای امدادرسانی از همین امروز اعلام کرده است. آنها همچنین بر لزوم توافق با مخالفان و حمایت صلیب سرخ جهانی و آمریکا و روسیه برای رساندن کمکهای بشردوستانه قوطه شرقی و چندین ناحیه در حومه دمشق تاکید کردند. ما همچنین منتظر هستیم مخالفان نیز گامهای مشابهی بردارند تا بتوانیم به کسانی که تحت محاصره مخالفان است دست پیدا کنیم. باید توجه داشته باشیم اینها پیش شرط برگزاری کنفرانس ژنو دو نیست. بلکه اینها گامهایی برای کم کردن زجر غیرنظامیان است. در هر حال ما هماهنگ با دولت و مخالفان کار می کنیم. بر اساس تصمیمی که در نشست گروه هشت گرفته شد، در بیانیه نهایی از دولت و مخالفان خواسته شده است تلاشهای خود را در مبارزه با تروریسم که سوریه را در برگرفته است ، متحد کنند. درباره این مسئله باید در ژنو دو تصمیم گیری شود. اگر این کار انجام نشود کنفرانس ژنو دو موفق نخواهد شد. مسئله دیگر اینکه ما منتظر پاسخ مثبت مخالفان برای شرکت در کنفرانس ژنو دو هستیم. همچنین بسیار حیاتی است که بازیگران خارجی و نمایندگان آنها در این کنفرانس شرکت کنند. بنابراین کاملا روشن است ایران و عربستان سعودی باید در این کنفرانس شرکت کنند. ما امیدواریم در نهایت دبیر کل سازمان ملل متحد که مسئول ارسال دعوتنامه برای شرکت کنندگان در این کنفرانس است، به همه آنهایی که تحولات سوریه به آنها نیز مربوط می شود دعوتنامه بفرستد. در هر حال در چند روزی که به برگزاری این کنفرانس مانده است ما همه تلاش خود را می کنیم این کنفرانس آن طور که مطلوب است برگزار شود. البته این اتفاق قرار نیست فقط یک بار باشد و ما همه تلاش خود را می کنیم که گفتگوی مستقیم میان خود سوریها درباره آینده کشورشان ادامه یابد و البته ما در این خصوص به آنها کمک می کنیم.

در ادامه این نشست خبری مشترک "اخضر ابراهیمی" نماینده سازمان ملل در امور سوریه گفت:ما باید مردم سوریه را در تعیین سرنوشت خودان یاری دهیم.



وی همچنین طرفین درگیری در سوریه را به دست زدن به اقدامات بشردوستانه فراخواند و نقش سازمان ملل را تشویق سوری‌ها برای آغاز به کار گفتگوها دانست.

اخضر ابراهيمي در این نشست اظهارداشت : کشورهاي همسايه سوريه طرحي براي حل بحران پيشنهاد کنند .  

فرستاده ويژه سازمان ملل به سوريه در نشست خبري مشترک با جان کري و سرگئي لاوروف وزراي امور خارجه آمريکا و روسيه همچنین از توافق با بان کي مون دبيرکل سازمان ملل درباره لزوم حضور ايران در کنفرانس ژنو 2 خبر داد. 

اخضر ابراهيمی تاکيد کرد مسئله حضور ايران در کنفرانس ژنو 2 هنوز قطعی نشده است. 

کری گفت: می‌خواهم نکته دیگری را نیز با کمال صراحت و روشنی بیان کنم و آن اینکه، مشارکت کردن ایران یا مشارکت نکردن ایران (در کنفرانس ژنو2) مسئله ای ایدئولوژیک نیست بلکه موضوعی است که به اقدام عملگرایانه و منطبق با عقل سلیم مربوط است. اخضر ابراهیمی دقایقی پیش اعلام کرد که کنفرانس ژنو-2 برای اجرایی کردن بیانیه پایانی کنفرانس ژنو1 است. سرگئی لاوروف نیز تایید کرد ما برای همین منظور اینجا هستیم. ما نیز تایید می کنیم برای همین منظور اینجا حضور داریم. ما در این خصوص اتفاق  نظر داریم. اما ایران هنوز اعلام نکرده است که آیا از اجرای بیانیه پایانی کنفرانس ژنو1 حمایت می کند یا خیر. این بیانیه به چیزی بغیر از این دلالت ندارد که دو طرف با رضایت متقابل به سمت فرایند حکومتی گذرا بروند و به صلح برسند. ما از مشارکت ایران استقبال می کنیم اگر ایران به منظور محقق شدن اهداف کنفرانس در این کنفرانس شرکت کند. این موضوع، موضوعی ایدئولوژیک نیست بلکه موضوعی است که به اقدام عملیاتی و عقل سلیم مربوط است. اگر آنها( ایران) می خواهند به منظور پیشبرد اهداف کنفرانس (ژنو2) شرکت کنند، از آنها استقبال می شود. ما بارها از آنها خواسته ایم که صرفا حمایت خود را از نتیجه موردقبول و مورد رضایت متقابل این کنفرانس، ابراز کنند. بنابراین می بینید که راه ساده ای پیش روی ما قرار دارد و ما از این مسیر حمایت می کنیم و از ایران می خواهیم (چنین کاری انجام بدهد). ما امروز از ایران دعوت می کنم تا به جمع ملتها و سی کشوری ملحق شود که آماده هستند در این کنفرانس شرکت کنند و نقش سازنده ای در صلح ایفا کند. این ، دعوت ما (از ایران) است.»