۲۲ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۳:۲۳

سایه‌سنگین اصلاحات‌دولت برعملکرد بورس

ابهاماتی مانند اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها و افزایش سود بانکی معاملات بورس را تحت تاثیر قرار داده است و در حالی از ابتدای امسال شاهد افت بیش از ۱۵۰۰ واحدی شاخص بورس بوده ایم که بخش کلان اقتصاد کشور دوره اصلاح و گذار را طی می کند.
کد خبر : ۱۷۳۰۹۰
صراط: شاخص بورس که معاملات نوروز امسال را در مجموع با کاهش 274 واحدی پشت سر گذاشته بود، در جریان معاملات اولین روز هفته سوم فروردین هم کاهش 193 واحدی داشت و در ارتفاع 78 هزار و 547 واحدی قرار گرفت تا در روز یکشنبه هم 913 واحد افت کند و به ارتفاع 77 هزار واحد عقبگرد داشته باشد.

در جریان معاملات روز دوشنبه بازار سرمایه نیز نماگر بورس باز افت کرد و با کاهش 216 واحدی در ارتفاع 77 هزار و 418 واحدی درجا زد تا سومین روز منفی این هفته و ششمین روز منفی سال جدید را به ثبت برساند. همچنین در این روز 10 درصد سهام شرکت کشتیرانی دریای خزر شامل 54 میلیون سهم این شرکت به عنوان اولین عرضه اولیه سهام در سال 93 در بازار دوم فرابورس روی میز فروش قرار گرفت که هر سهم آن 5350 ریال کشف قیمت شد.

اما در جریان معاملات روز سه شنبه، دماسنج بورس پس از سه روز متوالی حرکت کاهشی، سرانجام صعودی شد و با افزایش 398 واحدی به عدد 78 هزار و 814 واحد رسید. نماد معاملاتی شرکت ایران خودرو نیز پس از برگزاری مجامع عمومی فوق العاده مبنی بر تصویب افزایش سرمایه عادی بطور فوق العاده مبنی بر انتخاب اعضای هیات مدیره و اعلام پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به 29/12/93 در چهارمین روز معاملاتی هفته سوم فروردین بازگشایی شد.

در جریان آخرین روز معاملاتی هفته سوم امسال هم شاخص بورس باز هم در جاده کاهش قرار گرفت و 393 واحد افت کرد تا سهامداران معاملات روز چهارشنبه تالار شیشه ای را در ارتفاع 77 هزار و 423 واحدی شاخص ترک کنند. همچنین واگذاری 100 درصد سهام  زغال‌سنگ البرز شرقی به عنوان اولین عرضه فرابورسی سازمان خصوصی‌سازی که توسط ذوب آهن اصفهان به ارزش 616.27 میلیارد ریال خریداری شد نیز از اتفاقات بازار سرمایه در این روز بود.

اما ابهامات مربوط به نرخ خوراک‌ پتروشیمی‌ها که چند ماهی است معاملات گروه پالایشگاهی و پتروشیمی بورس را تحت تاثیر خود قرار داده در هفته گذشته هم ادامه داشت؛ تا جایی که زنگنه را به ارائه توضیحاتی در این زمینه وا داشت.

به گفته وزیر نفت، قیمت گاز تحویلی برای خوراک براساس مصوبه مجلس باید دستکم 13 سنت باشد ولی نرخ گاز تحویلی به پتروشیمی ها بابت سوخت بر اساس مصوبه دولت از این پس 10 سنت خواهد بود.

بیژن نامدار زنگنه درباره مغایر بودن تعیین قیمت معادل 10 سنت برای خوراک گاز پتروشیمی‌ها با قانون برنامه بودجه از سوی دولت تصریح کرد: این موضوع خلاف قانون نیست، قانون بودجه سال 93 در این رابطه قیمت گاز خوراک پتروشیمی‌ها را معادل 13 سنت تعیین کرده است، اما دولت تنها قیمت گاز مصرفی پتروشیمی‌ها را معادل 10 سنت تعیین کرده؛ بنابراین این دو موضوع با هم متفاوت هستند.

در مجموع باید گفت بازار سرمایه کشور در حالی هفته سوم فروردین را با دادوستد 2 میلیارد و 648 میلیون سهم به ارزش 10 هزار و 911 میلیارد ریال در 295 هزار نوبت به پایان رساند که از ابتدای امسال تاکنون چهار میلیارد و 247 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 17 هزار و 118 میلیارد ریال دادوستد شده است.

شاخص بورس هم که معاملات اولین روز کاری سال جدید را با عدد 79015 هزار واحد شروع کرده بود در مجموع کاهش 1592 واحدی را تاکنون به ثبت رسانده است تا بازدهی بورس در سال جدید تا به امروز با کاهش 2 درصدی همراه باشد.

اما کارشناسان بورسی در این خصوص معتقدند هنوز انگیزه‌های کافی برای رشد بازار سرمایه ایجاد نشده است و عواملی چون اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها و ابهامات مربوط به آن، ثبات نرخ ارز، افزایش سود بانکی، بالا رفتن قیمت حاملهای انرژی، احتمال رونق بازار مسکن به عنوان یکی از رقبای بورس و توافقات هسته‌ای در هفته‌های آینده معاملات بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

با این حال رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار می گوید رفع ابهامات صنایع بزرگ همچون پالایشی ها، پتروشیمی ها و سایر صنایع یکی از برنامه های اصلی سازمان بورس و اوراق بهادار در سال 93 است که تلاش می شود با کمک دولت، مشکلات صنایع فعال در بازار سرمایه برطرف شود.
منبع: تسنیم