۲۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۰

آمار ناامیدکننده وزیر نیرو از منابع آبی

چیت‌چیان گفت: کاهش سطح آب‌های زیرزمینی تهران را با نشست زمین مواجه کرده است.
کد خبر : ۲۰۸۸۹۸
صراط: وزیر نیرو در همایش مدیریت منابع و مصارف آب با اشاره به اینکه در سال‌های گذشته با خشکسالی‌های طولانی و با پدیده تغییرات اقلیمی مواجه بودیم گفت: اثر فزاینده این دو بر هم مسائل مختلف کشور را تحت تأثیر قرار داده است.

وی ادامه داد: متوسط بارندگی‌های کشور از 250 میلی‌متر به 242 میلی‌متر کاهش یافته و همچنین کاهش آب‌های تجدیدشونده از 130 میلیارد مترمکعب به 120 میلیارد مترمکعب و میزان روان‌آب‌ها نیز 50 درصد کاهش داشته است.

وی تصریح کرد: دشت‌های کشور نیز در وضعیت مناسبی نیستند و بیش از نیمی آنها دارای بیلان منفی هستند و وضعیت نگران‌کننده است.


چیت‌چیان افزود: تأمین آب شرب در کلانشهرها به خصوص در منطقه البرز مرکزی و تهران با مشکلات عدیده‌ای در اثر تغییر اقلیم و الگوی مصرف به وجود آورده است.

وزیر نیرو افزود: بیش از 17.5 میلیون نفر جمعیت در سه استان تهران، کرج و قزوین متمرکز شده و تمام رودخانه‌هایی که امکان استحصال آب از آنها نیز وجود داشته مصرف شده است به طوری که در حال حاضر در جنوب رشته‌کوه البرز امکان جدیدی برای استحصال آب وجود ندارد.

وی با اشاره به اینکه مهم‌ترین چالش پیش روی آب در تهران و البرز مرکزی تأمین آب شرب است افزود: محدودیت شدید منابع آب و تمرکز بیش از اندازه جمعیت در این منطقه تأمین شرایط آب شرب را سخت کرده است.

چیت‌چیان با بیان اینکه این محدودیت‌ها چالش دیگری نیز به همراه داشته است گفت: استفاده متمرکز آب برای تهران موجب شده تا به سایر مناطق فشار وارد شود به طوری که آب سد لار که متعلق به مازندران بوده و آب سد ماملو که به ورامین و پاکدشت تعلق داشته برای تهران مورد استفاده قرار گرفته است.

چیت‌چیان افزود: برداشت بیش از اندازه آب‌های زیرزمینی، نشست زمین در دشت‌های تهران را به دنبال داشته که اگر کنترل نشود مسائل خطرناکی برای زیرساخت‌ها و ساختمان‌های تهران به وجود می‌آورد.

وی تأکید کرد: پایین آمدن سطح آب‌های زیرزمینی تهران را با نشست زمین مواجه کردند.

وی ادامه داد: روند افزایش آلودگی در منابع آب چه زیرزمینی و چه سطحی امکان استفاده از چاه‌ها برای مصرف شرب را سخت کرده است.

چیت‌چیان تصریح کرد: ورود فاضلاب صنعتی و شهری و زه‌آب کشاورزی مشکل کیفی منابع آب را تشدید کرده است.

وزیر کابینه دولت یازدهم مصرف بالای سرانه شرب در کشور به ویژه در تهران، فرسودگی تأسیسات آبرسانی، عدم توازن هزینه‌ها و درآمد ناشی از تأمین آب را از دیگر چالش‌ها عنوان کرد و افزود: عدم توازن هزینه و درآمد امکان بازسازی را از ما سلب می‌کند و موجب می‌شود سرمایه‌گذاری‌های جدیدی در صنعت آب صورت نگیرد.

وی در ادامه سخنرانی‌اش به راهکارهای موجود برای مقابله با شرایط موجود اشاره کرد و گفت: جلوگیری از تمرکز بیشتر جمعیت در این منطقه، تفکیک شبکه آب، اجرای شبکه فاضلاب و تصفیه‌خانه فاضلاب به صورت منطقه‌ای از جمله این راهکارهاست.

وی یکی از بزرگترین علل بالا بودن سرانه مصرف آب را پایین بودن تعرفه‌ها عنوان کرد و افزود: اگر تعرفه‌ها اصلاح شود سرانه مصرف نیز مدیریت می‌شود در غیر این صورت مدیریت مصرف در حد توصیه‌های اخلاقی باقی می‌ماند.

وی در پایان تأکید کرد: بسیاری از راهکارهای گفته شده برای گذر از شرایط موجود با موانعی از جمله پیاده‌سازی مسائل اقتصادی و موانع دیگر روبرو است که با انتقال دامنه این مباحث به سطح جامعه و دانشگا‌ه‌ها می‌توان نتایج قابل قبولی به دست آورد.