۰۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۱۱

احتمال بروز بیماری «بوتولیسم» درنقده

درپی مسمومیت غذایی ۱۶ نفر از مردم شهرستان نقده به صورت همزمان ستاد بحران این شهرستان به دلیل احتمال تشحیص بیماری «بوتولیسم» تشکیل جلسه داد.
کد خبر : ۲۵۰۲۳۹
صراط: روز ۲۹ تیرماه سالجاری در پی استفاده از دوغ و ماست محلی در یک منطقه از شهرستان نقده به صورت همزمان ۱۶ نفر از اهالی دچار مسمومیت و راهی اورژانس بیمارستان امام خمینی این شهرستان شدند.

هر چند تاکنون تعداد زیادی از این افراد درمان و از بیمارستان مرخص شده اند اما سه نفر از این افراد همچنان در بیمارستان نقده بستری بوده و یک نفر نیز در بخش مراقبت های ویژه شهرستان ارومیه بستری است.

وقوع این حادثه موجب حدس و گمان هایی از وقوع بیماری «بوتولیسم» در این افراد شده است و در حال حاضر صحت و سقم این بیماری در ستاد بحرانی که هم اکنون در این شهرستان در حال تشکیل جلسه بوده در دست بررسی است.

اعلام نظر قطعی منوط به جواب آزمایشات از تهران است

رئیس شبکه بهداشت و درمان نقده در خصوص جزییات این ماجرا گفت: روز ۲۹ تیرماه ۱۶ نفر از اهالی یک منطقه حاشیه شهرستان نقده به صورت همزمان به دلیل مسمومیت مشکوک به اورژانس بیمارستان امام خمینی (ره) این شهرستان مراجعه کردند.

دکتر سلمان حقی افزود: با مراجعه این افراد بلافاصله شبکه بهداشت و درمان استان و شهرستان به همراه ستاد بحران پای کار آمده و موضوع را بررسی کردند. در این راستا ابتدای کار ضمن پلمب و جمع آوری مرکز عرصه دوغ و ماست مشکوک و مورد نظر نمونه گیری از افراد مسموم شده انجام و نمونه ها برای بررسی دقیق تر به مرکز استان و تهران ارسال شد که هم اکنون در حال بررسی دقیق تر موضوع هستیم.

وی در خصوص خبر تشخیص بیماری «بوتولیسم» در این شهرستان در بیماران مسموم شده اظهارداشت: هم اکنون بررسی نمونه های ارسال شده از سوی مرکز و آزمایشگاه انیسیتو تهران در دست بررسی است و تاکنون جواب مشخصی در این خصوص دریافت نکرده ایم.

دکتر حقی با رد بروز این بیماری در بین افراد مسموم شده عنوان کرد: متاسفانه این خبر ساخته و پرداخته رسانه های محلی است چرا که هیچ خبر تایید شده ای مبنی بر بروز بیماری «بوتولیسم» در این شهرستان از سوی مراکز ذیربط به ما اعلام نشده و مراجعه این افراد تنها در اثر مسمومیت غذایی ناشی از استفاده از دوغ و ماست محلی بوده است.

تیم های نظارت بهداشت و درمان پیگیر موضوع در این شهرستان هستند

رئیس شبکه بهداشت و درمان نقده با اعلام اینکه «بوتولیسم» یک بیماری بسیار خطرناک است که در نهایت منجر به مرگ افراد می شود گفت: تاکنون موردی از این علایم در بیماران این شهرستان مشخص نشده و تا اعلام نظر از سوی مرکز و تهران نمی توان اظهارنظر قطعی کرد.

دکتر حقی با بیان اینکه جواب اولیه آزمایشات مرکز انیسیتو تهران در خصوص بیماری بوتولیسم منفی بوده است اظهارداشت: برای اظهار نظر قطعی منتظر بررسی دقیق و بیشتر از سوی تهران هستیم.

وی با اشاره به تشکیل ستاد بحران و جلسات مستمر در این خصوص گفت: هم اکنون به دلیل حساسیت موضوع تمامی بیماران مراجعه کننده در اثر مسمومیت غذایی به بیمارستانها توسط پزشک متخصص، عفونی و ... تحت کنترل دقیق قرار می گیرند.

دکتر حقی با اشاره به فعالیت چهار تیم نظارت و بازرسی بهداشتی در نقده افزود: به دلیل عدم آمار دقیق و رسمی از تعداد مصرف کنندگان این دوغ و ماست محلی تیم های نظارت و بازرسی بهداشتی در حال بررسی دقیق این موضوع و افرادی که از این فرآورده خریداری کرده اند در حال فعالیت هستند.

رئیس شبکه بهداشت و درمان نقده به آماده باش بهداشت محیط در نقده نیز اشاره کرد و افزود: این مرکز به همراه مرکز مبارزه با بیماریها در نقده در آماده باش کامل قرار دارند.

حدس و گمانها به سمت تشخیص بیماری بوتولیسم است

هر چند مسئولان شبکه بهداشت و درمان نقده وقوع بیماری بوتولیسم را رد کرده و اعلام نظر قطعی را منوط به جواب آزمایشات تهران می دانند اما سایت های محلی این شهرستان در بررسی میدانی خبر از تشخیص بیماری بوتولیسم در این شهرستان می دهند و وخامت حال مصدوم بستری شده در ارومیه را این حدس و گمانها را قوت بخشیده است.

بیماری بوتولیسم یک بیماری فلج کننده جدی و نادر است که به وسیله سم حاصل از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می شود که در صورت تعلل مسئولان می تواند در صورت صحت فاجعه انسانی در نقده شود.

بوتولیسم با علایم دو بینی، دید بلوری، افتادگی پلکها، صحبتهای درهم و نامشخص، اشکال در بلع، خشکی دهان، ضعف شدید عضلانی و فلج کامل همراه است. بیماری در تمام دوران ابتلاء و فلج، تأثیری بر هوشیاری فرد بیمار ندارد و همچنین بیمار تب نمی کند.

با توجه به حجم انبوه افراد مسموم شده در نقده به نظر می رسد شبکه بهداشت و درمان نقده و یا دانشگاه علوم پزشکی استان باید در خصوص این موضوع به موقع وارد عمل شوند.

مسمومیت اعضای یک خانواده شش نفره

رییس مرکز بهداشت نقده نیز اظهارداشت: روز گذشته دوم مردادماه سالجاری به دلیل اعلام یکی از پزشکان نقده به دلیل مراجعه همزمان مسمومیت اعضای یک خانواده شش نفره مشکوک به "بوتولیسم"  اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با این بیماری در نقده آغاز شده است.

دکتر سیفعلی اسکندرزاده ادامه داد: هم اکنون اعضای این خانواده در بیمارستان امام خمینی (ره) بستری هستند و یکی از اعضای این خانواده به دلیل وخامت حال به بخش مراقبت های ویژه یکی از بیمارستانهای ارومیه منتقل شده است.

وی با بیان اینکه برای اعلام نظر قطعی و دقیق نمونه هایی از این افراد به  همراه مواد غذایی مورد استفاده شده به انیسیتو پاستور تهران ارسال شده است عنوان کرد: تاکنون گزارش دقیقی از نتایج این آزمایشات به دست ما نرسیده است.

رئیس مرکز بهداشت نقده با بیان اینکه هم اکنون مرکز عرضه این دوغ و ماست سنتی در نقده جمع آوری و از طریق اطلاعیه و هشدارهای بهداشتی به مردم اطلاع رسانی لازم صورت گرفته است افزود: به دلیل عدم آمار دقیق تعداد استفاده کنندگان چهار اکیب بهداشتی در نقده مشغول بررسی موضوع هستند.

دکتر اسکندرزاده ادامه داد: همچنین تمامی محصولات لبنی واحد تجاری که این خانواده اقدام به خرید و استفاده کرده اند نیز ضبط و جمع آوری شده و ستاد بحران شهرستان نیز در حال بررسی و پیگیری موضوع است.

در پی حجم بالای مسمومیت به خصوص مسمومیت همزمان اعضای این خانواده حدس و گمان ها دلالت بر شیوع بیماری  بوتولیسم که یک بیماری خطرناک است دارد که در صورت تعلل در درمان می تواند باعث فلج شدن بخشهایی از بدن فرد مسموم شده شود.

تاکنون ۱۶ نفر از مردم این شهرستان به دلیل استفاده از دوغ و ماست یک مارک تجاری که مسئولان عنوان می کنند محلی است مسموم و راهی بیمارستان شده اند.

منبع: مهر