۲۶ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۰

تنها وعده محقق شده برجام چه بود؟

در برجام مطمئناً تنها موضوعی که بدون شک و با جدیت تمام می‌توان گفت این است که تنها وعده محقق شده برجام، وعده رهبر انقلاب در بی‌اعتمادی به آمریکا و بدبین بودن به مذاکرات خواهد بود.
کد خبر : ۳۱۷۵۴۶
صراط: در برجام مطمئناً تنها موضوعی که بدون شک و با جدیت تمام می‌توان گفت این است که تنها وعده محقق شده برجام، وعده رهبر انقلاب در بی‌اعتمادی به آمریکا و بدبین بودن به مذاکرات خواهد بود.
 
به گزارش فارس، بیش از یک سال از امضای برنامه جامع اقدام مشترک ایران و 1+5 یا همان برجام می‌گذرد؛ مسؤولان دولتی و تیم مذاکره‌کننده از همان ابتدا برجام را ناجی مردم ایران و وسیله‌ای برای خروج کشور از منجلاب رکود اقتصادی معرفی کردند و تمام امید مردم برای رفع مشکلات کوچک و بزرگ کشور اعم از رفع تحریم‌ها، بهبود معیشت و حل شدن معضل گردوغبار و افزایش آب در کشور به آن بسته شد و حتی وضعیت به گونه‌ای پیش رفت که برنامه جامع اقدام مشترک ایران و گروه به اصطلاح مؤدب 1+5، معجزه انقلاب و آفتابی تابان نامیده شد.
 
با گذشت زمان، روز آغازین برجام که به عنوان روز لغو تمامی تحریم‌ها معرفی ‌شده بود، فرا رسید و عده‌ای از کم تجربگان و عبرت نگرفتگان از تاریخ، به جشن و پای‌کوبی پرداختند و تصور کردند که تمامی تحریم‌ها به لطف مذاکرات انجام‌شده و پیگیری برنامه جامع اقدام مشترک لغو شده و معیشت و وضعیت اقتصادی خانواده‌ها بهبود خواهد یافت.
 
** اصل واژه مذاکره به معنای «بده و بستان» تحقق نیافت
 
اما آنچه بعد از گذشت یک سال از امضای سند برجام در عمل به وجود آمده این است که نه‌ تنها برجام باعث «گشایش اقتصادی» و بهبود معیشت مردم نشد بلکه ملت عظیم و غیرتمند ایران اسلامی نیز در پاره‌ای از موارد با تحقیرهای دولت‌مردان آمریکایی مواجه شده و اصل واژه مذاکره به معنای «بده و بستان» تحقق نیافت و وضعیت اقتصادی خانواده‌های ایرانی همان ماند که بود و تغییری نکرد.
 
در این راستا سید ناصر موسوی لارگانی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی فارس در اصفهان، اظهار کرد: داده‌های ما در برجام بسیار بیشتر از گرفته‌های ما بود و شاید بتوان گفت در مقابل تعهداتی که دادیم چیزی نگرفتیم.
 
وی افزود: مسؤولان دولت یازدهم در پسابرجام ذوق‌زده شدند به‌ طوری‌ که در روزهای ابتدایی پس از توافق هسته‌ای جهت بزرگ جلوه دادن برجام اعلام کردند که در یک روز بیش از هزار ال‌سی بانکی گشایش یافت در حالی که این‌گونه نبود؛ نزدیک به یک سال از توافق اصلی و چندین ماه از اجرای برجام می‌گذرد اما شاهد هیچ‌گونه گشایش اقتصادی نبوده‌ایم.
 
نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی گفت: علی‌رغم اینکه بعد از اجرای برجام اعلام شد که بانک‌های جهانی آماده همکاری اقتصادی با ایران هستند این مسأله اتفاق نیفتاد و به‌جز 2 تا 3 بانک کوچکی که قابل‌توجه هم نیست هیچ‌یک از بانک‌های جهانی همکاری لازم را با ایران و گشایش اقتصادی برای کشور نداشتند.
 
** تنها وعده عملی شده برجام، وعده رهبری در بی‌اعتمادی به و بدعهدی آمریکا بود
 
اما ذکر این نکته با اهمیت خالی از لطف نیست که تنها وعده عملی شده در دوران پسابرجام، وعده بی‌اعتمادی به آمریکا و خوش‌بین نبودن به مذاکراتی بود که مقام معظم رهبری به‌ عنوان پیش برنده اهداف انقلاب مقدس اسلامی از همان ابتدای مذاکرات بیان کردند و برخی از تیم مذاکره دولت و مسؤولان به این هشدارها و رهنمودها بی‌توجه بوده و کج‌راهه خود را ادامه دادند.
 
برخی از مسؤولان به هشدارهای پدر انقلاب توجهی نکردند و حتی کار تا جایی پیش رفت که رئیس‌جمهور اتم استکبار جهانی و بهترین کشور جهان در زمینه خونریزی و انسان کشی، به عنوان فردی باهوش و مؤدب معرفی شد و یکی از افتخارات وزیر ایرانی پیاده‌روی با وزیر امور خارجه آمریکای مستکبر شد!
 
اما روزها گذشت و در این شش ماه که از روز آغاز برجام طی شده است، نه‌تنها تحریمی لغو نشده و وضعیت اقتصادی و معیشت خانواده‌ها بهتر نشده است بلکه به گفته خود مسئولان دولتی دستاورد برجام برای کشور ایران《تقریباً هیچ》بوده و تحریم‌ها تنها از روی کاغذ لغو شده‌اند و در عمل تهدیدهای آمریکای جنایت‌کار و کارهای پشت پرده این《باهوشان》خون‌خوار کار را برای رسیدن به نتیجه‌ای مطلوب از اجرای برجام سخت و پیچیده کرد.
 
در این میان، ایران تمام تعهدات مربوط به خود را عملی کرده و به مرحله اجرا در آورد اما در مقابل کشورهای 5+1 ازجمله امریکای مستکبر نه‌تنها به تعهدات خود عمل نکردند بلکه در روند اجرای کامل و بدون نقص برجام سنگ‌اندازی‌هایی هم داشتند و اجرای تعهدات خود را منوط به مذاکره مجدد با ایران در خصوص مسائل منطقه، تروریسم، حقوق بشر و تسلیحات نظامی می‌دانستند.
 
** ایران تاکنون نفعی از برجام نبرده است
 
در این راستا علی بختیار؛ نماینده مردم گلپایگان و خوانسار در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی فارس در اصفهان با اشاره به بدعهدی‌ها و سنگ‌اندازی‌های آمریکا در اجرای برجام، اظهار کرد: تاکنون نتوانسته‌ایم آن‌گونه که می‌خواهیم در برجام منتفع شویم اکنون شاهد هستیم بانک‌های تحت نظارت آمریکایی‌ها دبه درآورده‌اند و سوئیفت هم قطع است و یا شرکت‌های آمریکایی که می‌خواهند قرارداد با ایران ببندند ولی با مصوباتی که مجلس سنا دارد، آن‌ها نمی‌توانند قرارداد ببندند.
 
بختیار تأکید کرد: تاکنون طرف ایرانی نفعی از برجام نبرده و با عهدشکنی‌های طرف مقابل، منفعتی که جمهوری اسلامی در برجام پیگیری می‌کرد، متوقف‌شده است.
 
** مجلس وظیفه نظارتی خود در مورد برجام را به فعلیت برساند
 
نکته‌ای مهم دیگر این است که رهبر معظم انقلاب برای اجرای برجام شروط 9 گانه‌ای را مطرح کردند و به اصطلاح برجام را تائید مشروط کردند و هرگونه بر عهدی طرف مقابل در خصوص لغو تحریم‌ها و یا اعمال تحریم جدید و ... به‌منزله نقض برجام بوده و ادامه اجرای برجام باید متوقف شود.
 
در نامه رهبری به‌ صراحت قید شده بود که یک هیأت قوی و آگاه و هوشمند، برای رصد پیشرفت کارها و انجام تعهدات طرف مقابل و جلوگیری از نقض عهد تشکیل شده و نظارت دقیق و جامع را بر روند اجرای برجام داشته باشند که در این راستا هیأت نظارت بر برجام در مجلس شورای اسلامی تشکیل شد.
 
اما با وجود اتفاقات زیادی که صراحتاً برجام را نقض کرده و بدعهدی و سنگ‌اندازی طرف مقابل کاملاً محرز شده است، نحوه نظارت مجلس بر روند اجرای برجام مناسب نیست و لازم است که بازنگری در این خصوص صورت گیرد و مجلس ظرفیت نظارتی خود در خصوص برجام را به فعلیت برساند.
 
در این راستا حسینعلی حاجی دلیگانی در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی فارس در اصفهان با اشاره به وضعیت عملکرد هیئأت نظارت بر برجام در مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: از این هیأت گلایه‌مند هستیم چراکه آن‌طور که باید و شاید به تکالیف و وظایف خود در خصوص رسالت‌های برجام عمل نکرده است؛ آنچه که در برجام به عهده ایران بوده به صورت کامل و در فرجه زمانی مشخص انجام شده اما دیگر کشورهای 1+5 به تعهدات خود عمل نکرده‌اند و تعهدات فقط بر روی کاغذ نوشته شده که این نشان‌دهنده به جا بودن نگرانی منتقدین برجام است.
 
نماینده مردم شاهین‌شهر، میمه و برخوار در مجلس شورای اسلامی اذعان کرد: گزارش‌هایی که از برجام در دو دوره به مجلس شورای اسلامی ارائه شده مورد قبول نبوده چرا که به عنوان یک گزارش نبوده و فقط مطالب مندرج در برجام با اندکی ویرایش، تنظیم و در صحن مجلس شورای اسلامی قرائت شده است که این کوتاهی در انجام وظیفه توسط وزارت امور خارجه است.
 
حاجی‌دلیگانی با تأکید بر اینکه بر اساس استیفای حق مردم هر جایی که لازم باشد از دولت دفاع می‌کنیم، بیان داشت: اگر دولت کار درستی انجام بدهد نظیر بحث عملیاتی شدن بودجه‌ریزی با قدرت از آن حمایت می‌کنیم و در مقابل اگر ایرادی هم ببینیم آن را تذکر داده و پیگیری می‌کنیم.